0 4 minute 3 ani

Tribunalul Gorj s-a pronunțat în dosarul prin care firma Polaris Mediu, care administrează groapa de gunoi de la Târgu Jiu, a cerut suspendarea deciziei, prin care activitatea depozitului a fost închisă temporar, în urma a numeroase nereguli, constatate de inspectorii de mediu. Magistrații au hotărât ca groapa să rămână închisă, conform deciziei date de Agenția pentru Protecția Mediului, cre a retras autorizația depozitului, dând termen societății care îl deține, să intre în legalitate. Polaris Mediu și-a luat angajamentul de a face investițiile necesare, în 11 săptămâni, din care o parte s-a scurs deja. „Solutia pe scurt: Respinge cererea de suspendare act administrativ formulată de reclamantă. Admite cererile de intervenţie accesorie formulate de intervenienţii “Asociaţia Slobozia vrea aer curat”, Ascociaţia “Grupul de Acţiune în Interes Public”, Gureanu Ion Augustin, Jerca Ion Lucian, Cîrstoiu Claudiu Gheorghe, Asociaţia Slobozienilor Gorjeni, Garda de Naţională de Mediul –Comisariatul General, prin Comisariatul Judeţean Gorj, Stolojanu Cătălin, Fulger Vasile, în interesul pârâtei. Ia act de renunţarea la judecata cererii de intrevenţie depusă la data de 24.03.2021. Cu drept de recurs în termen 5 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Gorj”, este decizia instanței, pronunțată azi.

Autorizația de mediu din 2019, nepusă în practică nici azi

Agenția pentru Protecția Mediului a suspendat autorizația depozitului de la Târgu Jiu, începând cu data de 23 martie a.c, după ce a dat mai multe amenzi și a dispus măsuri, pe care operatorul nu le-a luat în calcul. „Deși, în ultimii doi ani, Garda Națională de Mediu a efectuat 28 de controale la acest operator, în timpul cărora a aplicat sancțiuni în valoare de 495.000 lei și a trasat mai multe măsuri de conformare, acestea nu au fost realizate în integralitatea lor. Lucrările efectuate de operator, până în prezent, nu au condus la diminuarea disconfortului olfactiv. În noiembrie 2020, Comisariatul General al GNM, împreună cu Comisariatul Județean Gorj, au efectuat un control comun la Depozitul de deşeuri Tg. Jiu, în urma căruia s-a stabilit un alt set de măsuri, respectiv obligarea operatorului economic POLARIS MEDIU SRL la captarea gazelor de depozit şi arderea lor centralizată, aşa cum prevede Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 4 din 14.10.2019.
Deoarece aspectele constatate de către echipa de control au constituit abateri față de autorizaţia de mediu, a fost transmisă o notificare către APM Gorj cu privire la nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu. Ulterior, APM Gorj a transmis operatorului POLARIS MEDIU SRL o notificare prealabilă cu termen de rezolvare a neconformităţilor în 60 de zile.
Întrucât, în timpul verificărilor, comisarii de la GNM – Comisariatul Județean Gorj au constatat că nici de această dată nu au fost duse la îndeplinire măsurile stabilite, APM Gorj a decis suspendarea autorizației de mediu deținută de operator, pentru o perioadă de maxim 6 luni”, a fost comunicatul emis de Garda de Mediu, la data respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *