Plata contribuțiilor pentru ca angajații Complexului Energetic Oltenia să fie încadrați în condiții speciale și să iasă mai devreme la pensie poate fi suportată din Fondul de Tranziție Justă, care cuprinde, printre categoriile finanțabile, și pensionarea anticipată. Într-un răspuns oficial al ministrului Fondurilor Europene, la o solicitare a deputatului USR, Radu Miruță, este indicată varianta prin care cheltuielile considerate prea mari, de Ministerul Muncii, care a dat aviz negativ, pot fi achitate din bani europeni.
Ieșirea mai devreme la pensie a minerilor și energeticienilor poate fi susținută din fonduri europene. Plata contribuțiilor, pentru încadrarea în condiții speciale de muncă, este prinsă în Fondul de Tranziție Justă. Răspunsul a fost dat de ministrul Fondurilor Europene, deputatului USR, Radu Miruță. “Am mers acum două săptămâni la ministrul Fondurilor Europene, la domnul Cristian Ghinea și am încercat să analizăm care este posibilitatea ca aceste contribuții să fie susținute susținute din partea Comisiei Europene. Și s-a găsit această posibilitate. Aici este răspunsul ministrului Fondurilor Europene, care spune că în Fondul de Tranziție Justă, acel fond de care beneficiază, pe lângă alte cinci județe și județul Gorj, ministrul și Guvernul României au inclus în propunerea trimisă la Comisia Europeană, posibilitatea ca plata acestor contribuții sociale să se facă din acest fond, fără a afecta bugetul României. Acest lucru există oficial la Comisia Europeană și nu există doar că ne-am gândit noi să încercăm ce spune Comisia, ci Comisia, când a lansat acest mecanismul de tranziție justă, a anunțat niște arii, pe care le poate finanța”, spune Miruță
„Pot fi plătite din fonduri europene contribuțiile pentru maxim 3 ani”
Liderul USR Gorj spune că documentul oficial există pe site-ul Comisiei Europene și poate fi consultat. Pilonul prin care se alocă finanțarea europeană precizează că angajații pot beneficia de un ajutor spre pensionare, de maximum trei ani. “Pe site-ul Comisiei Europene există menționate trei variante pentru oameni. Una dintre ele este ca acești oameni să fie recalificați professional. A doua variantă este ca acești oameni să fi absorbiți de mediul economic din regiune. Comisia Europeană este foarte determinat să se dea bani, să ajute cumva acești oameni, astfel încât ei, după aceea, să poate trăi de unii singuri. Dar varianta trei, care este menționată cu subiect și predicat, se numește “early retirement”. Asta înseamnă plecarea mai devreme la pensie, prin oferirea unui “pension bridging”, a unui pod spre pensionare, în situația în care primele două variante nu pot fi aplicate. Recalificarea profesională și absorbția angajaților de către mediul economic local nu funcționează în județul Gorj, din motive pe care le discutăm degeaba acum. Și atunci Comisia a spus: putem face asta, România a cerut exact asta. Există condiția care se potrivește situației actuale și anume pot fi plătite din fonduri europene contribuțiile pentru maxim trei ani. Ceea ce cer acești oameni din fața Prefecturii și din țară, din Hunedoara în special, este de 3 ani de zile. Există o potrivire perfectă între așa ceva. Rămâne ca Guvernul să se lupte, pentru ca lucrurile astea să se poată realiza și minerii să poată să plece mai devreme la pensie. Și acești oameni nu nu cer asta, acum, întâmplător. Eu nu au cerut-o până acum. O cer, pentru că li se spune că vor fi disponibilizați și nu au alternative și responsabil este să le oferi oamenilor ceva, atunci când le spui că nu au unde să se mai ducă la muncă”, a mai declarat Radu Miruță, într-o conferință de presă.
Parlamentarul USR a afirmat că, deși unii angajați ai Complexului Oltenia sunt încadrați în condiții speciale, pe vechea legislație, compania nu a virat contribuțiile la stat, iar salariații nu vor avea beneficii prea mari, dacă se aprobă reducerea cu câteva luni, la fiecare an de muncă, așa cum susțin parlamentarii PSD, care au și introdus un proiect în acest sens. “Există oameni încadrați în condiții deosebite, actualmente, pentru care compania nu a plătit contribuțiile. Și atunci, degeaba li se dau oamenilor 3 luni la an reducere, sau 4 sau 5 sau oricâte luni s-ar da, acestea se aplică doar pentru cei care au avut plătite contribuțiile. Restul este poveste. Nu vor beneficia de ele”, a mai spus Miruță.