Guvernul a cerut de la UE, prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) un sfert din banii necesari pentru sprijinirea întreprinderilor. Aproximativ 20% din bani se duc pe cheltuieli administrative, așa că sprijinul va mai ajunge pentru doar 0,04% dintre IMM-uri, spune preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. ”Am lăsat întâi să vorbească politicienii și să treacă politicianismele și după am ieșit cu această analiză tehnică a PNRR. Cu privire la susținerea mediului de afaceri, am identificat 8 programe în valoare de 1,335 de miliarde de euro. Susținerea va fi acordată pentru pentru 3.246 de firme, care reprezintă 0,04% din totalul firmelor din România.
Florin Jianu susține că Guvernul a menționat, la în planul de redresare, că IMM-urile au nevoie de 5,1 miliarde de euro. ”Atunci nu înțelegem: de ce alocarea e de 1,3 miliarde de euro?”, s-a întrebat reprezentantul IMM-urilor. Acesta susține că, din 1,3 miliarde de euro, nu mai puțin de 286 de milioane se vor duce pe cheltuieli de administrare și diverse comisioane. „Să vă dau un exemplu: pentru reforma managementului serviciilor de sănătate sunt alocați 80 de milioane de euro. Atunci care mai e rolul și rostul angajaților din minister și alte instituții care au fost angajați ca să facă reformele?”, se întreabă Florin Jianu.
Cele 286 de milioane de euro care se vor duce pe cheltuieli administrative ar fi asigurat susținere pentru 6.000 de start up-uri, crede Florin Jianu. Fără acele sume, doar 69 de start up – uri vor primi finanțare prin PNRR.