Un proiect unic în Europa, pentru căutarea persoanelor dispărute, cu ajutorul dronelor, a fost inaugurat, vineri, la Târgu Jiu. Tehnologia folosită poate identifica prezența umană în imagini, surprinse de drone, utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie și inteligență artificială pentru a analiza și identifica persoane, în zonele greu accesibile.
Dronele cu termoviziune folosite în căutări trimit fotografiile centrului de comandă. Acestea sunt procesate printr-un program de detecție automată, cu inteligență artifială. Centrul de comandă trimite apoi echipelor de căutare, coordonatele unde sunt găsite indicii.
Centrul Național de Analiză a datelor Salvamont-Vodafone își are dispeceratul în sediul Salvamont din municipiul Târgu Jiu. România este prima țară, la nivelul Uniunii Europene, care a introdus această tehnologie la nivel național, o tehnologie pe care doar 4 țări din Europa au mai implementat-o, însă doar la nivel regional sau local.
O dronă poate parcurge 5 km liniari, în 30 de minute și poate acoperi o suprafață de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii și imagini care sunt apoi procesate și analizate în doar câteva minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanțe duc la micșorarea timpului de intervenție, la reducerea riscurilor pentru salvamontiști și, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieți. „Timpul este cel mai important element, din acțiunea de salvare. În ultimii ani 3-4 ani avem o creștere de 30-40 de ori a numărului de acțiuni. Anul trecut, am înregistrat 7.200 de acțiuni, în care am salvat peste 8.700 de oameni. Avem o resursă umană bine pregătită, bine dotată, dar în anumite momente, tehnologia face diferența. Ai același număr de oameni care caută, ei obosesc, au obstacole, pe când drona nu are aceste obstacole”, spune Sabin Cornoiu, șeful SALVAMONT. Cum funcționează acest sistem vedeți în filmul de prezentare a proiectului, de mai jos: