Reprezentanții Direcției pentru Cultură Gorj spun că zeci de monumente istorice au nevoie de restaurare. În Gorj, sunt 503 obiective, din care 87 de situri arheologice, 364 monumente reprezentative pentru patrimoniul cultural local – dintre care un număr de 61 de poziții pentru monumente istorice de valoare naţională şi universală – grupa “A”, 24 de monumente de for public și 28 de monumente memoriale. Alte 201 obiective sunt înregistrate ca monumente de for public.

„În urma monitorizării monumentelor istorice de arhitectură s-a constatat că monumentele de arhitectură din lemn, predominant biserici, au nevoi diferite faţă de restul obiectivelor care sunt executate din cărămidă. Astfel multe dintre ele au nevoie de lucrări de restaurare-consolidare, restaurări ale picturii, refacerea tencuielilor exterioare sau acoperiş deteriorat. La toate acestea se adaugă acele biserici din lemn al căror acoperiş este realizat din tablă sau ţiglă, materiale improprii pentru valoarea lor arhitecturală şi incompatibile cu calitatea de monument istoric a acestora”, arată un raport al Direcției pentru Cultură Gorj.

57 de obiective sunt printre cele mai afectate de trecerea timpului și necesită lucrări urgente de restaurare. Multe dintre ele sunt în diferite stadii de degradate. „Exemplele sunt deja celebre, au apărut şi în presă, însă nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea lor, chiar dacă s-a rezolvat la unele problema proiectării –Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu, Cula Cioabă-Chintescu de la Şiacu, com. Slivileşti, Biserica de lemn Sf. Gheorghe Pişteştii din Vale, com. Bălăneşti, Biserica Sf. Nicolae de la Fărcăşeşti-Aninoasa, Casa din Brăneşti, Biserica Sf. Nicolae din Ansamblul Glogoveanu, com. Glogova, Casa Cepleanu de la Ceplea, Biserica de lemn Sf. Nicolae din Polovragi, Cula de la Groşerea”, se mai arată în raportul Direcției pentru Curtură Gorj.

Reprezentanții instituției spun că se impun unele măsuri „care cad în seama autorităţilor publice locale”, cum ar fi semnalizarea monumentelor istorice, elaborarea de documentaţii de urbanism conforme realităţii din teren, elaborarea de documentaţii de urbanism pentru zonele protejate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here