0 2 minute 3 ani

Proiectul de lege care recunoaște condițiile dificile, ca fiind condiții speciale de muncă, pentru angajații din minerit și energie și, implicit, reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, a fost aprobat de Camera Deputaților. Proiectul a trecut cu 302 voturi “pentru”, 1 “împotrivă” și 4 abțineri.

Angajați din Complexul Oltenia au protestat 19 săptămâni în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, pentru aceste revendicări. Legea intră în vigoare, după publicarea în Monitorul Oficial și dă dreptul salariaților, care au o vechime de minimum 25 de ani, să iasă la pensie la vârsta de 52 de ani. Mai multe amendamente aduse proiectului de lege au fost respinse. Unele dintre propuneri vizau aplicarea retroactiv a legii, ceea ce însemna plata contribuțiilor, neachitate pentru condiții speciale și un plus la pensie.

Pentru mineri și energeticieni, trecerea legii este o victorie, în condițiile în care a fost blocată, timp de un an și i s-au pus piedici înainte de a intra în comisiile de specialitate. Politicienii pot îmbunătăți, însă, oricând forma actuală, dacă vor să-i sprijine pe salariați. Parlamentarii de Gorj, de la diferite partide, au promis noi inițiative, în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *