0 5 minute 3 ani

Patru persoane au fost reținute într-un dosar de înșelăciune, instrumentat de DIICOT, privind un teren al Primăriei Iași. Fostul architect al primăriei, un notar public, un funcționar de la Cadastru și patronul unei publicații locale au fost reținuți pentru 24 de ore, în urma unor percheziții, efectuate luni. Alte șapte peroane au fost puse sub control judiciar. Conform DIICOT, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei. Surse citate de HotNews.ro spun că este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei (patronul publicației “Bună Ziua Iași”), cu obligaţia construirii unei clădiri – pensiune şi sediu de birouri. În locul clădirii de birouri, familia Asimionesei a construit un bloc de locuinţe.

Ce spun procurorii DIICOT:

„Ieri, 26 aprilie, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în municipiile Iași și București. 26 de persoane au fost conduse la audieri.

La data de 26 aprilie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșiri infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată și instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual.

Din cercetări a reieșit că, grupul infracțional organizat ar fi avut și ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituții publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituție publică, utilizându-se manopere dolosive și documente falsificate, în paguba autorității deliberative.

Toate acestea ar fi avut consecință inducerea în eroare a instituției publice și maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituția publică ar fi fost deposedată de terenul pe care l-ar fi adus ca aport în cadrul asocierii inițiale, ieșit definitiv din folosința sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii.

Obligațiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituția publică nu ar fi fost respectate și nu ar fi fost edificată o  pensiune conform autorizației de construcție, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice. De asemenea, ar fi fost dezmembrat și cedat ilegal dreptul de folosință asupra terenului instituției publice, fără acordul acesteia.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente și înscrisuri, 24.000 de euro, 18.000 de dolari, 2.800 de lei, 100 de grame de aur, 22 de telefoane mobile, 22 de cartele SIM, 11 laptopuri, 9 HDD, 79 de stick-uri, 11 tablete și 2 reportofoane. De asemenea, au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise de D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași. În baza probatoriului administrat în cauză, procurorii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de 4 persoane și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de 7 persoane”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *