0 5 minute 4 ani

Liberalii nu sunt de acord cu proiectul privind reducerea vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor și neagă că banii necesari acoperirii contribuțiilor de 50 milioane de euro, pentru încadrarea în condiții deosebite, ar putea fi luați prin Fondul de Tranziție Justă.“Complexul Energetic Oltenia nu este eligibil pentru atragerea de bani din Fondul pentru o Tranziție Justă”, a declarat, azi, liderul PNL, Dan Vîlceanu. Replica vine la o zi după ce deputatul USR, Radu Miruță, prezenta un răspuns al ministrului Fondurilor Europene, în care se preciza că sumele pot fi accesate din fondurile UE. Dan Vîlceanu susține că respectivele contribuții sunt în sarcina companiei și nu pot fi preluate de o altă instituție. „Vreau să fie foarte clar, Complexul Oltenia nu este eligibil pentru fonduri din Fondul de Tranziție Justă. Contribuțiile pentru bugetul de pensii sunt reținute de companie din salariu și virate la fondul de pensii, iar partea de condiții deosebite, cei 4% sunt plătiți de companie la bugetul de pensii. Deci compania este cea care plătește la bugetul de pensii. Nu statul român plătește aceste sume, ci compania. În acest an, CEO a plătit din fonduri proprii, aproximativ 75 milioane de euro, pentru certificate de CO2. Ce-ar fi însemnat să mai vii cu încă 50 de milioane de euro, pe care să le pui în sarcina acestei companii? Ar fi însemnat o închidere”, a afirmat Vîlceanu, într-o conferință de presă.

Vicepreședintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Cristina Prună, susține, într-o postare publică, faptul că banii necesari acoperirii contribuțiilor angajaților CEO pot fi luați atât din fonduri europene și că ministerul de resort a înaintat Comisiei Europene o propunere în acest sens. „Este nevoie de acțiuni concrete pentru susținerea celor aflați aproape de vârsta pensionării. Un astfel de exemplu este ”pension bridging”, prin care să se asigure plata contribuțiilor sociale în cazul pensionărilor din domeniu, precum în cazul Complexului Energetic Oltenia. Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) a confirmat că pentru cei aflați în pragul pensionării ar putea fi plătite contribuțiile sociale prin Programul Operațional de Tranziție Justă pentru o perioada de maximum 3 ani. Ministerul Fondurilor Europene a trimis deja Comisiei Europene această opțiune în cadrul Programului Operațional din România pentru Tranziția Justă. Propunerea se află în prezent în consultare la nivelul Comisiei Europene”, a transmis parlamentarul USR.

„Nu există argument ca ministerul Muncii și ministerul Energiei să nu susțină proiectul”

Cristina Prună susține că proiectul aflat în Parlament, de modificare a Legii Pensiilor, astfel încât să-i includă pe mineri și energeticieni în condiții speciale, pentru a putea ieși mai devreme la pensie, ar trebui susținut de ministerele ce trebuie să dea avizele necesare. „Nu există astfel niciun fel de argument pentru ca ministerul Muncii și ministerul Energiei să nu susțină proiectul de lege aflat în prezent pe circuitul legislativ la Camera Deputaților”, susține Cristina Prună, care a atașat răspunsul Ministerului Fondurilor Europene, legat de problema banilor care să acopere contribuțiile pentru angajații care pot ieși mai devreme la pensie.

Liberalii s-au poziționat împotriva proiectului de lege, aflat în Camera Deputaților, de reducere a vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni. Dan Vâlceanu spune că acesta ar fi neconstituțional și că, dacă ar fi aprobat, 30% dintre angajații companiei ar ieși la pensie în următorul an, ceea ce, consideră deputatul, ar fi o problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *