0 7 minute 3 ani

Proiectul de reducere a vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni nu va intra nici în această săptămână, în Comisia de Muncă din Parlament. Deputații PNL s-au opus introducerii inițiativei pe ordinea de zi a ședinței de comisie, iar lipsa majorității l-a lăsat iar pe dinafară. Deputatul USR, Radu Miruță, a declarat, într-o emisiune tv, că proiectul de modificare a Legii Pensiilor este respins vehement de partenerii de la PNL, care nu oferă în schimb o variantă favorabilă angajaților din Complexul Oltenia. „Acum nu este un numitor comun între PNL și USR. Am vorbit înainte de emisiune cu președinta comisiei de muncă, care este USR și care nu a pus încă pentru marți pe ordinea de zi, pentru că biroul comisiei de muncă, adică câțiva reprezentanți și unele partide, nu susțin punerea pe ordinea de zi, iar USR, singur, nu are majoritatea asta. Da, o s-o facem, poate, și fără ca ei să fie de accord, dar nu vrem să se ajungă acolo. Eu încă cred că, la un moment dat, cei care consideră că nu asta e varianta își vor da seama că altă variantă nici ei nu compun. Și atunci, nu rămâne decât ca și ei să susțină. Sau poate vin cu o minune, care rezolvă problema, dar cu adevărat, nu doar bla-bla”, a spus Miruță, la Tele3.

„Unii nu spun nimic. Spun doar că nu-i bine ce spune ăla”

Parlamentarii PNL și USR sunt în dezacord în ceea ce privește proiectul aflat în Camera Deputaților și după luni de zile de discuții pe această temă, nu a fost găsită o variantă pe care ambele partide să o susțină în parlament. Fără voturile liberalilor, useriștii nu au șanse să treacă inițiativa ce-i vizează pe angajații CEO. PNL-iștii par, însă, să nu cedeze, iar explicațiile din spațiul public au fost că CEO nu are capacitatea de a achita contribuțiile aferente pensionării mai devreme a salariaților și că modificarea legii ar duce la pensionarea câtorva mii de angajați, ceea ce ar fi o problemă pentru companie, deși societatea este vizată de un plan de restructurare, care include câteva mii de disponibilizări, în următorii ani. Radu Miruță a primit un răspuns din partea ministrului Fondurilor Europene, care confirmă că din bani europeni pot fi plătite contribuțiile salariaților, însă nici acest lucru nu a schimbat poziția liberalilor. „Eu cred cu tărie că este varianta potrivită (n.r. – reducerea vârstei de pensionare) pentru ceea ce există acum în județul Gorj, adică nu avem drumuri, nu avem mediu economic, oamenii ăștia nu primesc altceva și ceea ce îmi întărește opinia că eu am dreptate și nu alții este că acei alții, care spun că nu e bine, spun  doar atât: nu este bine. Dar nu spun ce ar trebui făcut să fie bine. Pentru mine, și personal, este o problemă, că nu s-a reusit ca parlamentarii de Gorj să meargă într-o conferință de presă comună și să spună că pentru o problemă din județul Gorj plecăm fiecare la București, cu un punct de vedere identic. Și nu pretindeam nicio secundă ca acel punct de vedere să fie al meu. Ci, hai să acceptăm ideea că intrăm în sala aceasta, că stăm la masă și că nu ieșim, până nu plecăm cu același punct de vedere. E o capacitate de a discuta, de a accepta argumente și de a face compromisuri. Dacă ne întâlnim și venim capsați pe ceva și plecăm tot capsați pe ceva, n-o să mai participăm. Și eu n-o să mai particip la astfel de discuții … Ce le spunem oamenilor că vor primi în schimb, în afară de a ridica din umeri? Că de-asta suntem trimiși acolo. Și unii nu spun nimic, spun doar că nu-i bine ce spune ăla. Dar ce spui tu, ca variantă la problema asta?”, a spus deputatul USR.

„E mult spus că este o familie între USR și PNL. Nu este”

Angajați ai Complexului Energetic Oltenia protestează de peste trei luni, în fața Prefecturii de la Târgu Jiu, iar un grup de șapte salariați a stat în greva foamei, timp de o săptămână, în fața Guvernului. Principala revendicare a acestora este recunoașterea condițiilor de muncă, ceea ce ar duce la reducerea vârstei de pensionare. Deși liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, susținea condițiile și grupele de muncă pentru mineri și energeticieni, când era în opoziție, acum spune că nu se mai poate. Parlamentarii PSD de Gorj au declarat public că vor vota proiectul, al cărui susținător a rămas Radu Miruță, de la USR. „Eu cred în povestea asta și vin în spațiul public cu niște argumente. Să spun că ce spun cei de la PNL este corect, cât timp ei nu vin cu argumente, cât timp eu asta cred, mi s-ar părea o abordare nevertebrală pentru conștiința mea și n-o s-o am niciodată. Fiecare vedem lucrurile dintr-o anumită perspectivă, suntem împreună la guvernare și în coaliție este stabilit foarte clar, că pe chestiunile pe care nu ne înțelegem și avem puncte de vedere diferite, fiecare este liber să comunice și să încerce să își ducă proiectul la bun sfârșit, așa cum se pricepe și așa cum poate. Și într-o familie sunt puncte de vedere diferite. E mult spus că este o familie între USR și PNL. Nu este. Sunt partide cu statut diferit, cu criterii de admitere diferite, noi nu putem primi anumite categorii, pe care alte partied pot să le primească. Vedem lucrurile puțin diferit”, a explicat Miruță, lipsa de consens din coaliția aflată la guvernare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *