Ghidurile care ar trebui să ajute la întocmirea unui proiect cu finanțate europeană pun bețe-n roate potențialilor beneficiari. Un consultant din Târgu Jiu acuză autoritățile responsabile, de amatorism. Marinela Strâmbulescu a găsit numeroase erori și contradicții, în ultimele ghiduri publicate, pentru proiectele ce se vor derula prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Condițiile solicitate, așa cum au fost redactate, obligă pe cei care depun proiecte să facă toate activitățile finanțabile, pentru a atinge un punctaj maxim, deși un proiect trebuie să se axeze pe o singură activitate. „Deși au trecut două exerciții financiare și unul de preaderare, România dă dovadă de lipsa unui aparat de specialitate și de amatorism în scrierea condițiilor de accesare a banilor europeni! […] Astfel, un potențial beneficiar al acestor submăsuri nonagricole nu poate atinge punctajul de 100 de puncte, chiar dacă ar lua punctaj maxim la toate criteriile de selecție specificate în ghidurile consultative! De ce? Este cât se poate de simplu! Prioritizarea activităților pentru anul 2021-2022 cumulează punctajul, în sensul în care un potențial beneficiar ar trebui să presteze toate activitățile prioritizate la finanțare, adică activități de producție, activități sanitar-veterinare, activităti sanitare, activități IT, activități turistice, toate la un loc în același proiect pentru a atinge nivelul maxim de punctaj, adică 100 de puncte!”, scrie consultantul în fonduri europene.

Marinela Strâmbulescu acuză autoritățile responsabile, de la nivel național, că prin greșelile făcute de cei angajați să elaboreze condițiile pentru scrierea de proiecte, opresc absorbția de fonduri europene în întreaga țară. „Ghidurile consultative în formele în care au fost publicate ne demonstrează încă o dată amatorismul celor care sunt infiltrați în sistem, pe criterii nonvalorice, și care aduc prejudicii imense absorbtiei de fonduri europene și implicit dezvoltării acestei țări! Este impardonabil după atâția ani să facem astfel de greșeli!
P.S Interesantă este și calitatea entităților private care au făcut parte din comitetul de lucru!”, a scris consultantul târgujian, pe pagina de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here