0 5 minute 3 ani

Trei cărți și o emisiune filatelică, dedicate ”Anului Tudor Vladimirescu”, 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu, au fost lansate joi, 8 iulie, la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”, organizatorul principal al acestui eveniment fiind Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație.

Cele trei cărți au fost prezentate de directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, deoarece au fost tipărite sub egida Editurii Muzeului, în parteneriat cu Academia Română. Parteneri în acest proiect susținut și de Guvernul României sunt și Muzeul Național al Literaturii Române și Romfilatelia.

Este vorba despre următoarele titluri: ”200 de ani de la mișcarea lui Tudor Vladimirescu. Antologie de studii”, editor: Bogdan Mateescu, ”Istoria Revoluțiunii Române de la 1821 de C.D. Aricescu” și  ”1821. Tudor Vladimirescu. Surse redescoperite”., editor: Alin Ciupală.

De asemenea, a fost dezvelit panoul cu timbrele dedicate lui Tudor Vladimirescu, proiect realizat de Romfilatelia, la solicitarea Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație.

Momentul a fost emoționant deoarece panoul, care conține timbre și imagini cu Tudor Vladimirescu în diferite ipostaze, a fost semnat atât de organizatori și invitați la eveniment, dar și de către profesori ai Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” (CNTV). Panoul va fi donat de asociația Excelsior muzeului ”Iuliu Moisil” al Colegiului ”Tudor Vladimirescu” și va conține inclusiv semnătura academicianului Ioan-Aurel Pop.

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, nu a mai ajuns la Târgu Jiu, deoarece a suferit un accident, iar starea de sănătate nu i-a permis să se deplaseze pe o distanță atât de mare, însă a transmis un mesaj video și promisiunea că va veni în județul nostru cu proxima ocazie: ”Mi-ar fi plăcut să fiu alături de dvs, pe viu, la Târgu Jiu. (…) Obligația noastră este să-i continuăm amintirea lui Tudor Vladimirescu. Eroii nu mor când rămân în amintirile noastre. Pentru națiunea română modernă, Tudor Vladimirescu a judecat rolul de părinte al patriei”, a spus președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Au vorbit în cadrul evenimentului Nicolae Brânzea, de la Departamentul Serviciul de Dezvoltare Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, Prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Claudiu Mărăcine, profesor al Colegiului ”Tudor”, olimpicul la istorie Alecsis Roșca, dar și Alexandru Bartoc, președintele Fundației Culturale ”Bartoc”. Alexandru Bartoc a dăruit cinci diplome și medalii dedicate ”Anului Tudor Vladimirescu”. Evenimentul a fost moderat de directorul CNTV, Cristina Goanță.

În deschiderea evenimentului de lansare a cărților, actorul Eugen Titu a recitat Proclamația de la Padeș. Totodată, CNTV a dezvelit placheta cu numele muzeului colegiului- Iuliu Moisil.

Un eveniment similar a avut loc în data de 22 iunie în Aula Academiei Române, aceste acțiuni având rolul de a celebra personalitatea lui Tudor Vladimirescu și consecințele benefice ale revoluției pornită în Oltenia, la inițiativa Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație.

Iulian Popescu, președintele executiv al asociației, a declarat că va continua cu astfel de acțiuni care au rolul de a promova județul și personalitățile sale. În 2020, acesta a reeditat ”Istoria Târgu Jiului”, o carte scrisă de Alexandru Ștefulescu, iar până la finalul anului va mai fi lansată o altă carte ce face parte din colecția ”Cărți Fundamentale ale Gorjului”.

Sursa: Biroul de presă, Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *