0 3 minute 3 ani

O delegație de sindicaliști de la Complexul Energetic Oltenia s-a întâlnit, azi, la Ministerul Muncii, cu reprezentanți ai acestei instituții și ai Casei Naționale de Pensii, pentru discuții pe noua lege de pensionare. Casa de Pensii cere o Ordonanță de Urgență, pentru a specifica faptul că legea este retroactivă. „La discuțiile pe care le-am avut astăzi la Ministerul Muncii, cu reprezentanții din conducerea ministerului și a Casei Naționale de Pensii, ni s-a motivat că legea 197/2021 nu se poate aplica retroactiv decât prin completarea textului legii printr-o Ordonanță de Urgență cu specificația că vor fi asimilate în condiții speciale de muncă și perioadele lucrate înainte de publicarea legii în Monitorul Oficial”, este anun’ul postat de liderul de sindicat Manu Tomescu.

Deputatul USR Radu Miruță susține, pe pagina de socializare, că în România există precedente, ce pot fi studiate de cei care trebuie să aplice legea. „Am constatat că dânșii (CNPP și Min Muncii) nu au o problemă legată de contributivității, ci…mai rău, legată de aplicarea retroactivă. Exemplul cel mai elementar este ordinul 50/1990, prima inițiativa în domeniul protecției muncii, a noii conduceri de după revoluție, privind încadrarea în grupe de muncă. Surpriză: se aplică din 18.03.1969, adică de la dată când au fost reglementate grupele de muncă în România”, este explicația parlamentarului. Radu Miruță susține că ar fi de ajuns un ordin de ministru, pentru a rezolva probema interpretării textului de lege. „Se impune un ordin ministerial către casele de pensii județene pentru ca legea să fie aplicată așa cum a fost ea votată, promulgată și publicata în Monitorul Oficial. Fără întârzieri și fără justificări artificiale, pe lângă lege”, a mai adăugat Miruță.

Reprezentaț’ii minerilor și energeticienilor fac apel la solidaritate, pentru noi proteste, care să grăbească limpezirea apelor, în ceea ce privește punerea în aplicare a legii de pensionare anticipată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *