0 2 minute 2 ani

Noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat vineri acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, de 15 miliarde euro, arată un comunicat emis de Ministerul Finanțelor. Împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate.

Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), după intrarea în vigoare a acordului.
„Am fãcut un pas important pentru ca România să primeascã primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanțelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile și obligațiile părților în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor și a țintelor și întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Prin PNRR, România beneficiază de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant, iar diferența este împrumut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *