0 5 minute 2 ani

O casă veche, din centrul municipiului Târgu Jiu, a fost salvată de la degradare, după ce familia unui om de afaceri a investit în reabilitarea ei. Imobilul, cu o istorie de peste un

secol, a reînviat, devenind una dintre clădirile ce-ți atrag atenția în centrul orașului lui Brâncuși, care suferă la partea de arhitectură veche, deoarece, în gândirea lor îngustă, nici afaceriștii care au investit averi în palate de prost gust și nici cei care s-au perindat la conducerea administrativă, nu au dat importanță conservării istoriei, mai îndepărtate sau mai recente.

Istoria dintre zidurile clădirii din Târgul de pe Jiu

Imobilul din centrul orașului apare în documente oficiale în 1890, ca aparținând familiei unui cunoscut negustor al vremii. Casa, inițial mai mică, a fost transformată într-una cu parter și etaj, după anul 1900, de către Alecu Meculescu. În clădirea din strada Victoriei, nr 26, a funcționat constant activitate de comerț, „manufactură, bumbac, boiangerie și mărunțișuri”, după cum apare în registrul Camerei de Comerț, de la 1911. Moștenitorii proprietarului de la acea vreme, care a decedat la scurt timp după finalizarea lucrărilor de recostrucție, respectiv fiul și nora, pierd clădirea, pe care au pus-o gaj în 1931, pentru un împrumul de 200.000 de lei, pe care nu l-au putut restitui. În 1938, clădirea a ajuns la Constantin Dobrițescu, care a renovat fațada. În 1946, un incendiu afectează acoperișul și partea superioară a construcției, însă proprietarul o repară la scurt timp. În 1950, casa a fost naționalizată, iar proprietarii au devenit chiriași. În imobilul luat de stat au locuit, alături de foștii prorietari, mai multe familii de chiriași, până în 1995, cand clădirea a fost restituită urmașilor proprietarilor, nu fără dispute între persoane care au vrut să o revendice, chiar și nejustificat.

După revoluția din 1989, imobilul, cu o suprafață construită destul de mare, părea că este condamnat să devină o ruină, deoarece construcția veche avea nevoie de reparații capitale și nimeni nu se încumeta la costurile pe care acestea le presupunea.

 

În urmă cu câțiva ani, Corina și Mihai Zidărescu au cumpărat imobilul, care se afla într-o stare avansată de degradare și care fusese vandalizat.

 

Construcția, folosită zeci de ani de mai mulți chiriași, devenită, în ultima perioadă, refugiu pentru nevoiași, avea probleme de la fundație, până la acoperiș, iar asta era vizibil din stradă, dând un aspect dezolant zonei, deși una centrală.

 

Zidurile se măcinau, din cauza vechimii, structura din lemn putrezise, iar încăperile erau devastate, una dintre ele fiind transformată, de ultimii locatari, în grajd pentru animale. Tone de gunoaie erau depozitate în unele încăperi și în curtea interioară. Au urmat doi ani de muncă asiduă, pentru consolidarea și renovarea clădirii, ce se învecinează cu un alt imobil vechi, monument istoric, în care a funcționat unul din primele hoteluri de lux ale Târgu Jiului, Administrația Financiară, Notariatul de Stat și Tribunalul județului.

Rățușca cea urâtă a devenit cea mai frumoasă clădire din zonă

Lucrările de reabilitare și renovare au durat aproape doi ani, iar din dărăpănătura ce risca să se dărâme, s-a născut o construcție uimitoare.

Încăperile degradate, prin care se infiltrase apa, de-a lungul vremii și de pe care picase tencuiala, au fost transformate în camere luxoase, cu tapet și mobilier ce amintesc de secolul trecut. Fiecare detaliu a fost atent ales, iar materialele folosite te duc și ele cu gândul la saloanele caselor boierești de altădată.

Prima zonă deschisă a clădirii, o cafenea cochetă

Clădirea este împărțită acum în două: o pensiune și o cafenea. Întreaga construcție are linii arhitecturale clasice. Scările sunt construite din travertin, ce amintesc de marele sculptor Constantin Brâncuși, ale cărui opere sunt înrămate și puse la loc de cinste, pe pereții întregii case. Prima parte a proiectului, o cafenea cochetă, ca în marile orașe europene, a fost deschisă în prima zi de primăvară a acestui an, pe 1 martie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *