0 3 minute 2 ani

Medicii de la Spitalul Județean Târgu Jiu au administrat, azi, pentru prima oară, anticorpi monoclonali, unui pacient Covid. Terapia cu anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2 a fost administrată în premieră, la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. „Primul pacient care a beneficiat de acest tratament are 58 de ani și întrunește criteriile prevăzute de către specialiștii comisiei de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății pentru a beneficia de aceste antivirale. Medicația ajută pacienții infectați și care sunt la debutul bolii să nu mai dezvolte forme severe. Bărbatul a fost internat vineri la secția de Boli Infecțioase a SJU Târgu-Jiu. Echipa medicală care se ocupă de caz a decis, potrivit anamnezei și investigațiilor, că este oportună administrarea de anticorpi monoclonali. Pacientul a efectuat, în trecut, un dublu transplant renal, are o formă ușoară spre medie de COVID-19, a venit cu o saturație bună de oxigen, fiind eligibil pentru acest tratament. Pacientul se află în primele zile de la contactarea infecției cu SARS-CoV-2”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Unitatea medicală a primit 16 doze de anticorpi monoclonali de la Ministerul Sănătății. Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceștia se fixează de proteina virală de suprafață (Spike) și blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane. Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient.
Cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali (pentru toate unitățile medicale din România care tratează pacienți Covid) reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *